Buurtrondje 24 mei

metalen orgelschoorsteenHet is heel leerzaam om af en toe eens een rondje door de buurt te maken. Zeker als je al vroeg wakker bent door wat kleine storende geluidjes die alleen maar door jou kunnen worden gehoord. Want niemand anders hoort ze. Ze komen dan ook altijd luisteren als er niks te horen valt.

Brommende trafo
Bij mijn rondje door de buurt, zo tegen half zeven vanmorgen, viel het geluid van een brommende transformator op. Toevallig zit er een stuk verder de straat in de transformatorfabriek van Smit Trafo. En die muur waar ik dat geluid tegen hoorde weerkaatsen staat haaks op die richting. Lang niet gezegd dat het de veroorzaker is want op het parkeerterreintje achter de flat hoorde ik weer het suizende geluid dat uit een van de schoorstenen van Het Orgelhuis komt. Of eigenlijk is dat de laatste maand een soort ratelend geluid geworden dat ook wel wat doet denken aan het geluid van een kapotte transformator.

Geplakte schoorsteen
Lopend over de Muntweg in de richting van het politieburo kom ik dan langs de andere flats van Het Orgelwijk waar uit verschillende schoorstenen dat gesuis klinkt. Op de hoek van de Muntweg en de Florijnstraat is het geluid overweldigend. Hoe kunnen bewoners daar nog slapen. Het geluid komt duidelijk uit die mooie blikken schoorsteen die zo mooi op de hoek tegen de gevel aan geplakt lijkt.

Vogeltjes fluiten
Vreemd dat de politieagenten, die na mijn zoveelste klacht midden in de nacht even bij het Goffertbad zijn gaan luisteren alleen maar wat fluitende vogeltjes hoorden. Nu ik er langs loop hoor je duidelijk het draaien van de pompen en het suizen van het water door de leidingen en in het bad. Onbegrijpelijk dat die kampeerders op die wei aan de voorkant er van kunnen slapen.

Brullende fluit
Het gesuis uit de dakventilatoren van de flats aan de Ploegstraat vallen vandaag mee in sterkte. Je hoort wel iets maar het meeste komt toch van de overburen. Uit de schoorsteen van het oude gebouw op de hoek van de Ploegstraat en de Dukaatstraat klinkt weer de bekende ruisende luchtstroom. En thuis hoor je dan gelukkig weer die brommende trafo, die begeleid wordt door een rinkelende fluit, waar je een uur gelden door uit je bedje werd gebruld.