De motoren zwoegen en je voelt het schip zachtjes trillen en brommen

Als je met de veerboot naar Terschelling vaart komt er soms een moment dat er wat gas bijgezet moet worden omdat het dan een stuk tegen de stroom ingaat. Tenminste, dat probeer ik me dan voor te stellen. Zelf heb ik meer ervaring met enorme schepen van de Grote en Wilde Vaart waar ik mijn dienstplicht probeerde te ontlopen.

Brommen en trillen

In ieder geval, je voelt het dek waar je op staat zachtjes trillen en uit het binnenste van het schip komt een zacht gebrom dat sterker wordt naarmate de machinekamer er meer tandjes bij moet zetten om tegen de stroom in te komen. De motoren stonden te zwoegen, schrijven ze dan in zeevaartsromans. Als je naar binnen gaat hoor je het brommen nog duidelijker en voel je de trillingen flapperen in je oren. Er komt een drukkend gevoel op je oren en soms heb je moeite om je evenwicht te bewaren waardoor je wat bezopen rondloopt. Zo ongeveer kun je de geluiden beschrijven die je hoort en voelt als er ergens een tubine of pomp laagfrequent geluid staat te maken en jij in een daarvoor geschikte ruimte zit. Je huis bijvoorbeeld dat daar dan wel voor gebouwd moet zijn. Op schroef- of heipalen bijvoorbeeld om de trillingen wat beter op te pikken en door te geven aan die holle betonnen doos waar je woning in zit. Trillingen die de lucht in de kruipruimte onder je woning flink aan het sidderen brengen zodat dit samen met de trillingen in de betonnen wandjes de rest aan het rillen brengt. En als je dan nog een woning hebt waarvan de wandjes niet van ouderwets zwaar materiaal zijn maar gemaakt zijn van een paar plaatjes karton met wat gips, een paar latjes en veel lucht ertussen, is het helemaal feest voor liefhebbers van getril en gebrom.

Alle machines stop

Als dan eindelijk de boot is aangemeerd en de brommende machines en andere apparaten hun werk hebben gedaan en worden stilgezet, daalt er een weldadige stilte neer. Het klapperen van je oren is opgehouden, de haarcellen die door het onophoudelijke dreunen flink en overdadig werden gestimuleerd, stoppen ook met het maken van die hoge fluit- en knersgeluiden. Mensen die er een eind aan hadden willen maken omdat ‘je er mee moet leren leven’ gaan weer leuke dingen doen. Op zo’n boot stoppen die dreunende geluiden als de motor wordt uitgezet; in een huis houdt het eigenlijk nooit op omdat de hele omgeving vergiftigd is door alle mogelijke elctromotoren waar ventilatoren, kolkpompen, rioleringspompen en zelfs complete gemalen aan vast zitten. Vooral bij regenweer staan die laatstgenoemde machines te zwoegen. En omdat ze toch meestal onder de grond zitten wordt er nauwelijks aandacht besteed aan het onderhoud van dat spul. Zo hoor je als geoefend geluidshinderluisteraar dat er lagers verrot zijn en moeten worden vervangen of dat er een aandrijfas krom is en ligt te swingen.

Dreunen maar

De eigenaars van de boosdoeners willen liever niet denken aan de kosten die ermee gemoeid zouden zijn als ze verplicht zouden worden om hun hersentumorverwekkers stil te maken. En het bevoegde gezag dat ooit bouwaanvragen of milieumeldingen hoe ook genaamd heeft afgezegend moet ook niet denken aan de claims die de eigenaars van de herriemakers in dat geval bij hun neer gaan leggen. Want ja, door de Gemeente goedgekeurd dus dan kun je ongezien gaan knallen. En het zou eigenlijk ook onzinnig zijn om in dit land een beetje rekening met elkaar te gaan liggen houden. Want we hebben hier vrijheid, vrijheid om elkaar de oren van de kop af te dreunen.

Geef een reactie